23.07.2021

23.07.2021 (petak)
Dan otvaranja Olimpijskih igara nije počeo samo svečanom ceremonijom, mimohodom sa zastavama i paljenjem olimpijske baklje nego dizanjem u 6.00, kratki doručak (najesti se što više i onda još malo) i na veslanje, Damir Martin u 9.20 sati, prvi puta snimam nešto prije otvaranja. Prije toga treba stići do MPC-a, tj. samo do Transport Malla i odmah na bus za Sea Forest Waterway gdje se održava veslanje. Stigli smo cca 8.30 i čekali mali bus koji kruži po stazi i prati veslače tako da se iz njega može slikati. Mi smo tim busem stigli na start utrke. Nažalost, ne puštaju nas na pontone nego na mostić iznad starta s relativno dobrim pogledom, ali smeta kontra svijetlo, ružna slika. Kratko smo poslikali i natrag prema cilju istim otvorenim busićem, natrag na bus prema Transport Mallu i pješke cca 1km prema MPC jer je na autobusnoj stanici 100 novinara u redu za ukrcaj. U MPC-u prvo na testiranje za COVID-19 pa slanje slika, već kasnimo ali u Zagrebu je cca 3 ujutro. Izvukao sam više od 40 slika s jednog starta u svim mogućim pozama, ipak sam tri aparata imao, R3, 1Dx MKIII i 1Dx MKII. Popili smo kavu, otišao sam popušiti jednu cigaretu i uskoro nam se pridružio Slobodan Kadić, fotograf iz Glasa Slavonije. Pušenje, čekam u redu cca 15 minuta da bi popušio jednu cigaretu u prostoru 10×15 metara u kojem može biti samo 6 osoba, park na otvorenom, užas.
Dao sam Canon EOS 1Dx MKII (sada mi je to najstariji aparat, 5 godina, preko 800.000 okidanja) na Clean and Check u Canon i posudio Canon EF 200-400mm f4.0 sa 1.4 extenderom i Canon RF 15-35mm. Treba mi za ceremoniju otvaranja. Otišao sam i u Nikon da mi daju što širi objektiv, širi od 12 mm ali nisu imali pa sam odustao od 14-24mm i D6.
Krenuli smo prema Olimpijskom stadionu oko 13.45, stigli oko 15.00, opet preko Transport Malla do kojeg smo hodali i onda bus. Tamo gužva, vruće, Photographers meeting u 16.00 sati. Malo objašnjavanja oko pravila, gdje možemo biti, gdje su pozicije, nema publike ali opet samo na određenim mjestima. Dobio sam kartu s pozicijom Photo A koja je točno po centru stadiona, npr. Dinamov zapad a ja želim sjever jer na tom mjestu od istoka prema meni idu sportaši sa zastavama. Sljedeća sam 2 sata hodao po stadionu kako bi pronašao dobro mjesto iako nisam imao kartu za Photo G na Sjeveru. Wifi ne radi, mrežni kablovi zauzeti ali imam 3 tijela i više objektiva, laptop na sjedalici pored sebe i čekam 20 sati kad počinje otvaranje. S Talijanom i Francuzom sam izmjenjivao jedan mrežni kabao da mogu slati slike i nije bilo problema. Canon R3 je puno svjetliji pri istoj asaži od Canon EOS 1Dx MKIII. Koristio sam ga sa 200-400mm i po potrebi ugrađenim extenderom. Počelo je u 20.00 a ja već više od 4 sata na stadionu, a ostao sam slikajući još 4 sata kada je i završilo. Poslao cca 100 – 150 fotografija i to je dovoljno, svega po malo, naše delegacije sa zastavom, vatrometa, predstava i masovki, paljenja baklje, govora itd…..
Za izaći sa stadiona nam je trebalo cca sat vremena i još smo čekali u redu za bus, 300 metara reda do buseva koji vode to Transport Malla, pa do MPC-a i od tamo busom u hotel. Google maps je rekao cca sat i sedam minuta pješke do hotela pa smo Kralj i ja krenuli u istraživanje. I stigli smo do hotela iza 2.30, odmah se dogovorili za raspored za sutra, otuširao se oko 3.00 i legao spavat. Tri u noći nakon otvaranja Olimpijskih igara je još super, obično ostanemo spavati na klupama u MPC-u (tako je bilo i u Pekingu, Londonu, Riu). Sutra doručak u 7.00, spavanje manje od 4 sata. A tek je počelo.

error: If you want photo, contact me !!